Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

Соња Маринковић

Од првог дана свог постојања, наша школа носи име по Софији – Соњи Маринковић. Она је била инжењерка агроекономије, партизанка и једна од првих која је добила титулу народног хероја Југославије.

Ова храбра жена рођена је 3. јуна 1916. године у Стражевици, код Пакраца, у Славонији.

Соњу је одликовао оптимизам и зато је била међу омиљеним вођама предратног покрета у Војводини. Лично је руководила акцијама које су се организовале на целој територији Војводине. Водила је и хуманитарну организацију, која је пружала помоћ политичким затвореницима и њиховим породицама.

Због својих револуционарних активности била је више пута хапшена и упркос тешким мучењима којима је била подвргнута, није попустила нити одала своје саборце.

У зору 31. јула 1941. године, нашла се у групи ухапшеника, који су одведени до напуштеног гробља на Багљашу, где су стрељани. Сведоци су касније тврдили да се Соња и у последњим тренуцима живота држала храбро и пркосно.

Име Соње Маринковић данас носе четири основне школе у Србији: наша школа у Зрењанину, од 1955. године, у Земуну од 1957. године, у Новом Саду од 1959. године и у Суботици од 1962. године. Такође, њено име од 1960. године носи Пољопривредна школа са домом ученика у Пожаревцу, а од 1962. године и Академско културно-уметничко друштво Универзитета у Новом Саду.

Данас њено име носе улице у насељима широм Војводине – у Новом Саду, Зрењанину, Апатину, Кикинди, Бачкој Тополи, Новом Бечеју, Сомбору, Кули, али и у Београду, Лазаревцу и Крагујевцу.

Дан њеног рођења, од 1959. године, обележавамо као Дан школе.

Извори:

Монографија:
40 година Основне школе „Соња Маринковић“ Зрењанин

Интернет странице:
kakvazenska.com
sr.wikipedia.org