Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

Основна школа „Соња Маринковић”

у Зрењанину

Данашња Основна школа „Соња Маринковић” у Зрењанину започела је свој живот у згради која је подигнута крајем прошлог века. Наиме, далеке 1903. године учитељица Kаролин Месингер је основала приватну женску школу интернатског типа за потребе наставе и васпитања. Настава се изводила на мађарском, немачком и француском језику, тако да је наша школа компетентна да говори о мултикултурализму и толеранцији јер је она била и остала вишејезична више од сто година.

Године 1903. је основана Основна и Грађанска школа, 1904. се стичу услови за отварање Више женске школе уз одобрење Министарства просвете и вера, а коју годину касније 1909. се отвара Трговачка академија. 1904. је подигнута главна спратна зграда у којој су смештене учионице и кабинети, а саграђена су и одвојени павиљони, један са фискултурном салом, која је била прва и једина у Војводини, а друга са модерно опремљеним спаваћим собама и купатилима.

Објекат је реткост за та времена јер су, осим смештаја, исхране и образовању оквиру школе постојале и могућности за физичко васпитање. Kаролин Месингер, оснивач школе, педагог напредних педагошких идеја, имала је сем дипломе француског и немачког језика и диплому за физичко васпитање и тиме је стекла звање и првог наставника физичког васпитања на овим просторима. Свом раду из те области она је придавала велики значај и у школи су, поред затворене сале за физичко васпитање, постојали и тениски терен, а зими терен за уметничко клизање.

Та приватна грађанска школа радила је до окупације 1941. На кратко између 1944 – 1945. престаје да буде образовна установа јер се у њој налази Црвена армија за оправку авионских мотора. Kада је Црвена армија напустила зграду, у њој је образована гимназија са мађарским наставним језиком и поседовала је ту зграду до 1955. 1.септембра 1955. Основна школа „Соња Маринковић“ почиње са радом у објекту који има дугу и богату просветарску традицију.

Школа је тада била једна од шест основних школа у граду, имала је 15 учионица и 32 одељења са 1087 ученика. Посебан подстицај квалитетнијем раду школе било је њено проглашавање огледном основном школом, таквих школа у Републици било је свега 25. Након четири године смањен је број огледних школа на четири, међу те четири огледне основне школе била је и “Соња Маринковић”.