Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

ОШ "Соња Маринковић" Зрењанин

Како да брзо и лако научите песму напамет?

Учили смо их са свима који су умели да их лепо напамет кажу или прочитају из ризница песама за децу, те су нам оне учећи их напамет, помагале да развијамо говор од раног детињства.

У настави српског као нематерњег језика често се ученицима поставља управо овај захтев. Тражи се од њих да науче песму напамет, те да је касније репродукују и кажу тачно, довољно гласно и прихватљивом брзином уочавајући ритам реченице и мелодију речи које се римују.

Наставник обично бира репрезентативне и кратке песме које су предвиђене програмом за овај предмет и обрађене на часу, тако да разумевање њиховог саджаја ученицима није препрека да би је доживели, запамтили и касније правилно репродуковали. Оне помажу да се на известан начин запамти изговор појединих речи, те значење читавих реченица у одговарајућем контексту.

Врло је важно да ученици добију довољно времена за учење, а не „од данас за сутра“.

„Мамино срце“, Драган Лукић

Ерик Милер, 3.3

Драги ученици, ево неколико савета како да лакше и брже научите неку песму напамет.

 1. Немојте чекати последњи дан да почнете са учењем песме.
 2. Препишите је читко у своје свеску трудећи се да је визуелно запамтите, њену организацију, односно, број строфа, број стихова, те речи на крају стихова које се гласовно подударају, римују.
 3. Подсетите се значења непознатих речи које вам је наставник на часу објаснио, док сте је заједно читали.
 4. Прочитајте песму неколико пута. Читајте је све док добро не увежбате читање.
 5. Поред сваке строфе нацртајте реч која је кључна за разумевање песме или речи на коју вас асоцира читава строфа.
 6. Поделите песму на мање целине, једну или две строфе и сваког дана прочитајте сваки део неколико пута додајући следећег дана нови део.
 7. Сваки пут пре новог читања, покушајте да поновите оно што сте већ научили.
 8. Читајте и понављајте све док не успете да је поновите целу без гледања у књигу.
 9. Оставите да се „слегне“ један дан, па песму лепо кажите сами себи испред огледала. Водите рачуна да вам је глава благо подигнута како би глас могао да „путује“ кроз простор. Рецитовање мора бити довољано разговетно, гласно и довољно брзо да би вас најудаљенији слушаоци могли чути и разумети о чему говорите.
 10. Снимите своје рецитовање и послушајте га. Да ли јасно разумете све што сте рекли?
 11. Добро се наспавајте пре „јавног наступа“, поновите песму још једном, чим устанете и самозадовољно покажите једни другима у разреду како добро умете да је рецитујете.
 12. Песма ће вам дуго остати у памћењу.
 13. Будите поносни на себе јер сте добро урадили задатак, добили одличну оцену из рецитовања и научили песму на другом језику.
 14. Успешан рад!