Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

ОШ "Соња Маринковић" Зрењанин

Нове књиге у библотеци

Мирис старих књига је специфичан и има људи који га воле и уживају у њему, јер је добар савезник на путу у свет маште. Међутим, има нешто и у новим књигама.

Школске библиотеке сваке године обнављају свој фонд новим насловима који би требало да привуку младе читаоце, али и добро познатим и омиљеним класицима у којима, без разлике, уживају многе генерације ђака. Једна од таквих књига, која је доспела у нашу библиотеку ове године је „Хајдук у Београду“ Градимира Стојковића. Његов неодољиви јунак Глигорије Пецикоза насмејаће све ђаке који ће се лако пронаћи у вршњачким авантурама овог сасвим (не)обичног дечака. Роман „Лето када сам научила да летим“ Јасминке Петровић такође би се, попут филма који су већ погледали, могао допасти ђацима основних школа, па и оним старијима. Роман „Онлајн екскурзија“ нашег колеге и уједно једног од тренутно најчитанијих писаца за децу, Роберта Такарича, доноси нам једно занимљиво виђење дешавања у школи која се, због пандемије, прилично променила. Нова књига писца „Загонетних прича“, Уроша Петровића, носи назив „Бајке – првих седам“ и у себи крије свет који подстиче машту, али и „успоставља емпатију и самосвест, развија језичке вештине“, а то је деци у данашње време и више него потребно.

Ако говоримо о великанима, онда се наша библиотека од сада може похвалити и новим издањима књига „Кроз васиону и векове“ Милутина Миланковића и „Са пашњака до научењака“ Михајла Пупина. Име овог научника спомиње се и у једној другој књизи – књизи занимљивих комедија за децу Милоша Николића „Будући Тесла, Змај Јова и Пупин“. Нове примерке једног од деци заувек омиљених писаца, Бранка Ћопића, краси наслов „Доживљаји мачка Тоше“, а светска књижевност за децу доноси нам наслове „Мачак који је спасао књиге“ и „Деда Мразов нови посао“. Посебно се радујемо новим сликовницама које ће наше најмлађе ђаке научити шта је то право другарство, како се изборити са сопственим и туђим емоцијама, али и како боље разумети и потпуно прихватити другаре који имају одређене тешкоће у развоју, па су само наизглед другачији од својих вршњака. Лепом понашању научиће нас и „Бонтон“ Јасминке Петровић, а уживати у класицима дечије књижевности можемо уз роман Клода Кампања „Збогом мојих петнаест година“.

Изволите, драги ђаци! Нове и старе књиге сложно чекају на вас!