Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

ОШ "Соња Маринковић" Зрењанин

У сусрет Светском дану дечје књижевности

Врло често се за детињство и децу везује машта или се каже да су маштовити и креативни само они одрасли који су „сачували дете у себи“. А машта је врло важна. И треба је неговати и развијати од најранијег доба. Како? Најбољи начин за то је, наравно, читање. И сасвим мало дете, само слушајући како му неко чита, развија своју машту. Размишља о људима, местима и ситуацијама са којима ће се у животу сретати. Читајући развијамо речник и проширујемо опште знање, а маштом решавамо сваки изазов, сваки проблем. Још нам је Алберт Ајнштајн поручио да је машта важнија и од самог знања и да је она показатељ интелигенције. А Хорхе Луис Борхес је био довољно маштовит да рај замисли као неку врсту бибилотеке.

Иначе, Светски дан дечије књижевности, 2. април, установљен је 1967. године. Овај датум је одабран, јер је тог дана 1805. рођен Ханс Кристијан Андерсен, писац бајки без којих не можемо замислити детињство. „Принцеза на зрну грашка“, „Палчица“, „Царево ново одело“, „Ружно паче“, „Девојчица са шибицама“, само су неки од наслова.

Користимо овај повод да вас подсетимо на нешто што сигурно знате, али у брзом темпу живота, често и заборављате: читање је важно!