Телефон: 023 530 420

Основна школа
„Соња Маринковић“
Зрењанин

Sonja Marinković
Általános Iskola
Nagybecskerek

Top

ОШ "Соња Маринковић" Зрењанин

Обележени

У оквиру активности које чине додатну подршку ученицима у образовно-васпитном процесу, за ученике седмог разреда организована је радионица интеркултуралног учења.

Ученици наше школе су различитог социјалног и породичног статуса и врло често се међу њима дешава искључивање, одбацивање појединаца, етикетирање, те вређање и вербално насиље.

Вежба „Обележени“, стандардна је вежба на интеркултуралним тренинзима која служи управо за промишљање о овим механизмима. Чиме се ученици воде када бирају са ким ће проводити време? Ко својом различитошћу „штрчи“, те остале ученике провоцира и на њега негативно реагују? Ко им привлачи пажњу и дивљење? Са ким воле да се друже и проводе своје слободно време?

Кроз рефлексију на крају вежбе, ученици су износили своје утиске из улога у којима су се нашли, те одговарали на претходно постављена питања.

Радионица је имала циљ да помогне ученицима да кроз сопствено искуство открију механизме социјалног груписања, односно искључивања различитих.

Радионицу је водила наставница српског као нематерњег језика, Валентина Нађ, такође и тренер интеркултуралног учења кроз креативну драму.